Comisia Juridică a Camerei Deputaților a avizat, vineri, pozitiv solicitarea DNA de încuviințare a arestării deputatului PDL Alin Trășculescu. Comisia întocmește un raport care ajunge în final în plenul Camerei Deputaților.
Cererea DNA va fi supusă votului în plen pe 20 octombrie. Dacă Parlamentul încuviințează arestarea, procurorii DNA vor cere arestarea peventivă a deputatului PDL de la Înalta Curtea de Casație și Justiție. Abia după ce judecătorii se vor pronunța pe acestă cerere, deputatul va fi arestat sau cercetat în stare de libertate.
UPDATE 16.30 Comisia Juridică a Camerei Deputaților a aprobat cererea de încuviințare a arestării preventive a lui Alin Trășculescu. Decizia s-a luat cu 10 voturi „pentru” și unul împotrivă.
UPDATE 16.00 În fața deputaților juriști, Trășculescu a vorbit foarte puțin, susținând doar că nu a văzut nicio sumă de bani. „Nu sunt vinovat. Nu există niciun fel de dovezi. Nu am cunoștință de nicio sumă de bani. Atât am de spus”, a declarat deputatul, potrivit unor surse din interior, lăsându-l pe avocatul său să îi argumenteze mai departe apărarea.
UPDATE 15:26 Deputatul Alin Trășculescu a ajuns la Comisia Juridică unde își va susține punctul de vedere. La intrarea în sala de de ședință, Trășculescu a declarat că este nevinovat. Trășculescu a venit însoțit de avocatul său.
UPDATE 13:20: Ședința comisie urma să înceapă la ora 13 însă a fost amânată pană la ora 15:30 pentru că unii dintre membri comisiei doreau să citească documentele
Procurorii DNA solicită Parlamentului să aprobe arestarea preventivă a deputatului PDL Alin Trășculescu pentru infracțiunile de trafic de influență, instigare la infracțiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată și instigare la infracțiunea de spălare a banilor. Trășculescu este acuzat de procurori că l-ar fi constrâns pe omul de afaceri omul de afaceri Mircea Alexandru Vintilescu să îi remită mai multe sume de bani în schimbul cărora i-a promis că va interveni pe lângă Ministerul Dezvoltării pentru a-i facilita o serie de contracte.
Pe 10 octombrie, Trășculescu a fost reținut pentru 24 de ore, după ce procurorii l-au prins în flagrant pe Valeriu Marian Calotă (coinculpat cu Trășculescu în dosar n.red) în timp ce primea 50.000 de lei de la denunțător. În referat, procurorii detaliază cum, în perioda 2010 – 2012, Trășculescu i-a solicitat denunțătorului său suma de 150.000 euro, din care ar fi primit efectiv 80.000 euro, și i-ar mai fi solicitat încă 250.000 euro.
În schimbul banilor, Trășculescu s-a angajat să intervină la Ministerul Dezvoltării pentru ca firma Vega 93 să primească contracte pe bani publici, dar s-a angajat și ca acestă companie să încheie contracte cu cu S.C. AQUAFORM S.R.L., administrată de denunțătorul Vintilescu Mircea- Alexandru.
Președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, a declarat că la ședința Comisie Juridice a fost invitat și Alin Trășculescu, deputatul având posibilitatea să-și expună punctul de vedere față de acuzațiile procurorilor DNA.
Liderul grupului PDL, Mircea Toader, a explicat că i-a solicitat lui Trășculescu să își prezinte demisia atât din Parlament, cât și din PDL. „Este mult mai onorabil să îți dai demisia din Parlament, mai ales acum, la final de mandat. O săptămână în plus sau în minus nu mai contează. Ca imagine ar fi mai corect”, a precizat Toader. Mircea Toader a precizat că deputații PDL vor vota pentru ridicarea imunității lui Trășculescu și pentru încuvințarea cererii de arestare solicitată de DNA